Promítání dokumentárních filmů

28.04.2015 18:38

S druhým dnem festivalu přišel na řadu blok dokumentárních filmů. Návštěvníci projekce měli možnost zhlédnout čtyři snímky naprosto rozdílných témat.

Prvním promítaným filmem byl dokument studenta Audiovizuální tvorby v Opavě Jiřího Šebesty. Návštěvníci mohli vidět obraz života Jiřího na vesnici, jehož náplní je pomoc svým prarodičům. Mimo to autor dokumentu poodhaluje svůj vztah k náboženství, či vlastní cíle do budoucnosti. Diváci si mohli užít nejen film vytvořený studentem tohoto města, ale i samotnou Jirkovu přítomnost v promítací místnosti.

Dále měli diváci možnost zhlédnout dokument Svěcení, režírovaný Peterem Gáborem. Snímek nám umožnil nahlédnutí do vztahu homosexuálního páru. Nakolik se podobné soužití liší od klasického vztahu, mohli posoudit přítomní diváci. Dokument mimo jiné poukazuje na střet náboženství s homosexualitou. 

Život držitele dvou ocenění Anděl v kategorii folk a country nám přiblížil dokument Tadeáše Bognára Proti proudu: Jiří Smrž. Psát pro sebe nebo za sebe? Podle Jiřího Smrže je nesmírně důležité vypouštět vlastní myšlenky a stát si za hudbou vycházející ze svého nitra.

Poslední promítaným dokumentem byl Filmkod. Snímek režírovaný Dašou Krňanovou poukazoval na změnu, jež se udála ve slovenské kinematografii za posledních 25 let. S pomocí několika odborníků hledal dokument odpověďi na otázky týkající se současného filmu.

Zbylé filmy budou mít diváci možnost zhlédnout již za 30 minut na Hradecké 17.