Prosperita Made in Japan

01.05.2015 12:59

Úterní odpolední promítání zahájila slovenská režisérka Yvonne Vávrová.  Dokumentární blok s názvem Prosperita Made in Japan zahrnoval snímky, která režisérka natočila v koprodukci s japonskou společností.

            Snímky mají odrážet pohled Evropana na japonskou kulturu a zvyky. Díky tomuto cyklu měla tak možnost i široká veřejnost poznat Japonsko blíž.  Projekt vznikal v roce 1990, skládá se z devíti dílů s názvy ZEM BOHYNE AMSTERDAMU, PREHRÁVAŤ ZNAMENÁ VÍŤAZIŤ, ŠTÁT PO JAPONSKY, BEZ SPOJENIA NIET VELENIA, PENIYE, PENIYE, PENIYE..., VÝSKUM ROBÍ ZÁZRAKY, POSLÚCHNI PRAVIDLÁ OBCE, DO KTOREJ VCHÁDZAŠ, BOHATSTVO NÁRODA JE V ĽUĎOCH a JAPONSKÉ HORIZONTY. Každý z dílů má dvacet minut.  My jsme měli možnost zhlédnout tři. Na projekcích se  ale promítali i další dokumentární filmy na různá témata.

            Po promítání byl pro zájemce připravený workshop s paní Vávrovou. Workshop s názvem Člověk Made in Japan připomínal spíše přednášku na téma zvyky a kulturní odlišnosti Japonska od Evropy.

            Paní Vávrová mluvila o tom, jak je těžké ztotožnit se s naprosto odlišnou kulturou než je ta naše. Studenti se tak mohli dozvědět  zajímavé věci o postavení žen v Japonsku, o pracovních a sociálních podmínkách ale i o náboženství. Mimo jiné řekla: " Japonsko bylo pro mě donedávna tajuplnou krajinou, s lidmi, kteří se mile usmívají a přitom tvrdě pracují. Díky práci na seriálu se však pro mě stalo něčím daleko cennějším."