První promítací den nabídl mnoho zajímavých snímků

27.04.2015 23:22

Po roce se do Opavy vrací druhý ročník studentského festivalu diváckého filmu Opavský páv. Jsou čtyři hodiny odpoledne a posluchárna na Hradecké budově se začíná zaplňovat. Před promítací plátno vstupuje vedoucí oboru Audiovizuální tvorby Monika Horsáková a vítá diváky, kteří dorazili, aby zhlédli filmy studentů z celého světa. Poté se ke slovu dostává ředitelka festivalu Pavlína Válková, která rovněž vítá všechny přítomné a děkuje všem, jež se na přípravě této akce podíleli. Vzápětí se zhasínají světla a spouští projekce. Soutěžní část druhého ročníku festivalu Opavský páv právě začíná.

Soutěžní bloky probíhají tento rok smíšenou formou.  Diváci tak mají možnost zhlédnout dokumenty, hrané filmy i animované díla. Hned první promítání přineslo plno zajímavých snímků.

Prvním dokumentem byl film Jakuba Votýpky nesoucí název Rány slovem. Přinesl pohled do počátků kariéry jednoho ze zakladatelů českého rapu a hip hopu, Adama Svatoše, jenž je známý hlavně pod přezdívkou Kato. Snímek se zabýval vývojem tohoto zpěváka, který založil skupiny Chaozz a Prago Union.

Prvním animovaným filmem byl snímek Point d´orgue režisérů Borise Brenota a Lucase de Tiera. Tento film nám ukázal hudbu jako sbližovací prostředek, jenž nemusí spojovat pouze lidi, ale i další bytosti.

Film Michala Blaška s názvem Zídka nás přivedl do prostředí komplikovaných dětských vztahů, ve kterých hraje velkou roli postavení, jež si u ostatních vytvoříme. Hlavní hrdina tak vypráví svým kamarádům ne zcela pravdivý příběh, za kterým si však stojí, i když ho přivádí do problémů. Přiznat se ke lži a snížit se v očích kamarádů by totiž bylo horší, než útrapy spojené s vydíráním, kterého se na hlavním hrdinovi dopouští jeden z kluků, aby vytěžil z výhodné situace.

Další zástupce z řad animovaných filmů se jmenoval Fascinující život nočních tvorů. Režírovala ho Anna Vančurová a podala nám obraz přírodovědného dokumentárního filmu. Předmětem snímku však nebylo žádné zvíře, ale člověk, kterého se rozhodl prozkoumat jeden z lesních živočichů. Vtipný dokument vedl diváka k tomu, aby popřemýšlel nad tím, je-li člověk zvířatům nadřazen, či jestli to je jen pohled vytvořený lidským egem.

V prvním promítacích bloku jsme tedy mohli vidět filmy všech žánrů, při jejichž sledování si dozajista přišel každý na své. Výborné dojmy mohou být motivací pro všechny diváky k tomu, aby navštívili jedno z dalších promítání. Určitě se máme na co těšit.